среда, 7. септембар 2011.

Manastir sv. Arhangela Mihaila i sveti klin


Prisustvo, cuda i znacaj manastira sv. Arhangela Mihaila na Tasosu, povezani su sa istorijom sv. klina (eksera) koji je bio u Hristovoj desnoj ruci.
U cetvrtom veku, majka Konstantina Velikog odlucila je da sagradi crkve na svim mestima koja su vazna za Hristov zivot. Tokom kopanja za hram sv. Vaskrsenja tj. groba Hristovog, pronadjen je Hristov Casni Krst koji je odnet u Carigrad.
Monastery st.Arhangel Mihael, Thassos

Jedan od vizantijskih careva obnovio je manastir Filotej na Svetoj Gori i poklonio mu mnogo svetinja, a izmedju ostalog i sveti klin.
Kada su Turci osvojili Grcku nametnuli su manastirima velike poreze pa su monasi iz manastira Filotej odlucili da posalju nekoliko kaludjera sa svetinjama, izmedju ostalog i sveti klin, u ostale pravoslavne zemlje, Rusiju, Srbiju, Rumuniju, kako bi im one zauzvrat poslale pomoc. Kaludjere je zahvatila oluja pa su bili prinudjeni da se iskrcaju na Tasos, na mestu gde se nalazila kapelica sv. Arhangela. Ubrzo zatim na isto mesto stigli su i gusari koji su opljackali i pobili kaludjere, ali je jedan od kaludjera pre toga uspeo da sakrije svetinje izmedju kamenja, u zidu stare kapelice.
Nedugo posle, covek po imenu Jovan, izlecio se od teske bolesti na izvoru manastira sv. Arhangela pa je u znak zahvalnosti odlucio da obnovi crkvu. Graditelji su u zidu pronasli srebrni kovcezic sa svetinjama kao i drveni krst sa klinom. Kada su iz manastira Filotej saznali da su svetinje pronadjene na Tasosu, naredili su da se odmah vrate manastiru Filotej sto je i ucinjeno. Medjutim sv. Arhangel Mihail je zeleo da sv. klin ostane na Tasosu pa je, javljajuci se u snu kaludjerima manastira Filotej, naredjivao da se sv. klin vrati na Tasos. S obzirom da ga kaludjeri nisu poslusali jednog dana su primetili da klina nema i da se sam sv. Arhangel pobrinuo za to da se klin nadje tamo gde mu je i mesto, u manastiru sv. Arhangela. I dan danas se taj dan povratka sv. klina, obelezava na Tasosu tj. u Teologosu, nedelju dana posle Uskrsa.

Sve do 1974. na mestu danasnjeg manastira sv. Arhangela Mihaila postojala je mala crkvica sa svetim izvorom o kojoj su brinuli kaludjeri smesteni u selu Teologos.
Pomenute godine na Tasos je dosla mala zajednica monahinja koja je osnovala zenski manastir sv. Arhangela i sagradila konake u kojima godisnje prenoci hiljadu hodocasnika.
Poslednjih godina gradi se jos jedna velelepna crkva kao i jos manastirskih prostorija.
Sveti klin se i sada cuva u manastiru i mozete ga videti na samom ulazu u manastir sa desne strane.